Juryleden

 

Grote zaal

Grote groepen 1e klasse en TOPklasse

 Hans van den Brand

Hans van den Brand (muzikale beoordeling)

Hans van den Brand studeerde schoolmuziek, piano en koordirectie aan het Brabants Conservatorium. Hij bekwaamde zich in orkestdirectie, arrangeren en vocal jazz & pop. Al sinds zijn 16e is Hans actief als muzikaal leider van diverse koren en vocal groups.

Met Fontys Jazz Choir won hij de tv-competitie Korenslag ’09-’10 en het BALK TOPfestival in 2015. Het koor werd Jazz Champion tijdens de World Choir Games 2016 in Sochi (RUS).

Hans was artistiek directeur van vijf edities van het Internationaal Vocal Group Festival en is een veelgevraagd jurylid, clinician en koorcoach in binnen- en buitenland. Hij is mede-stichter van de Vocal Pop & Jazz Days en gastdocent bij de opleiding Dirigent Licht Vocaal (BALK). Sinds 2019 is hij lid van de World Choir Council (Interkultur). Hans is hogeschooldocent Ensembleleiding en Muziekdidactiek aan de Fontys Academie voor Muziekeducatie en het Conservatorium van Amsterdam.

 

 Petra Andriessen

Petra Andriessen (artistieke beoordeling)

Petra is koorontwikkelingscoach en regisseur. In 2010 heeft ze de opleiding tot koorregisseur gedaan bij BALK en sindsdien begeleidt ze diverse koren als koorcoach en regisseur. Haar eigen koorervaring zorgt ervoor dat ze altijd vanuit de zanger werkt. Met haar workshops ‘Zing in je element’ maakt ze koren bewust(er) van hun rol op het podium. Ze gaat samen met haar koren op zoek naar het verhaal van het nummer en zoekt manieren om dat verhaal nog beter over te brengen naar het publiek. Op haar eigen manier geeft ze koren tools om met meer inleving, emotie en energie te zingen. Een goede koorperformance gaat wat haar betreft niet over dansen of over iedereen exact in het gelid, maar om zingen met intentie en het contact met je publiek. Met haar ‘cirkel van koorsucces’ weet ze koren stappen te laten zetten in hun ontwikkeling. Ze heeft meer dan 70 blogs geschreven over koorzingen, koordingen en aanverwante zaken. In 2018 bundelde ze de beste blogs in haar boek Leuk hè, koorzingen?

 Robin van Beek

Robin van Beek (zangtechnische beoordeling)

Robin staat al meer dan vijfentwintig jaar op het podium en mag met recht een ervaringsdeskundige genoemd worden. Zijn eigen stemproblemen in het verleden en zijn bevindingen in die periode van onzekerheid en onduidelijkheid hebben hem gemotiveerd Vocal Center op te richten.

“We streven ernaar met één taal te spreken in alle lagen – van vocalist tot KNO-arts – binnen Vocal Center. Een taal die te begrijpen is voor degene over wie gaat: de vocalist.”
Naast zijn creatieve activiteiten voor Vocal Center is hij ook een bevlogen Vocal Coach. Zijn motto: “Spreken of zingen komt vanuit je hart, niet vanuit een boek. Laten we dat vooral niet uit het oog verliezen! Techniek gebruiken we uitsluitend als het nodig is.” Zijn vraag aan de vocalist: “Wat kunnen wij specifiek voor jou betekenen?”

 

Willem Burgerzaal

Middelgrote groepen TOPklasse

Jo Annemans

Jo Annemans (muzikale beoordeling)

Jo Annemans zette zijn eerste stappen als dirigent van een kinderkoor en werd later actief zanger in verschillende amateur- en semi-professionele koren, waaronder the World Youth Choir ’94 en ‘96.

Hij leende zijn lage stem aan de Hoge Priesters in de concertversie van Jesus Christ Superstar, ondersteunde zangacteurs als boot-zanger in de musical Cats en verzorgde verschillende keren achtergrondzang tijdens de Night of the Proms (met o.a. Vaya Con Dios, Spandau Ballet en Joe Cocker). Jo werkte in de afgelopen 20 jaar als zanger/arrangeur/MD in de voormalige vocale band Voice Male, en maakt sinds jaren ook deel uit van het arrangeurs team van Chorusonline.com

Zijn eigen passie voor zingen en gretigheid om gelijkgestemde mensen te inspireren en aan te moedigen, heeft geleid tot (inter)nationale workshops over zingen zonder bladmuziek, het verbeteren van individuele koorzangvaardigheden en individuele vocal coaching.

 Panda van Proosdij

Panda van Proosdij (artistieke beoordeling)

Panda volgde haar opleiding aan de Rotterdamse Dansacademie. De afgelopen jaren ontwikkelde zij de filosofie/methode 'Van Voice & Physique naar Choireography', die draait om het ondersteunen van de stem door het creëren van een goed fysiek bewustzijn en door geschikte beweging.

Met het Aarhus Pigekor is ze in 2014 wereldkampioen geworden met een programma waarbij stem en beweging elkaar ondersteunen. In 2015 maakte ze wederom de choireography voor het Aarhus Pigekor en won daarmee de Silver Rose Bowl bij 'Let the People Sing' in München. In 2018 behaalden ze voor de 2e keer de wereldtitel in de categorie ‘Female Choir’mee tijdens de World Choir Games in Pretoria, Zuid Afrika.

Als workshopleider is Panda betrokken bij diverse Europese festivals van o.a. Europa Cantat, AMJ Eurotreff en Choralies. Ook geeft ze masterclasses en workshops aan koren, dirigenten en instrumentalisten in binnen- en buitenland en zal in 2020 in Auckland, Nieuw Zeeland op het World Symposium on Choral Music een lezing geven. 

 Linda Meester

Linda Meester (zangtechnische beoordeling)

Vocal coach Linda Meester, geeft zangles in Hoorn. Voor Linda betekent zingen veel meer dan alleen mooie klanken voortbrengen. Zingen is een stukje van jezelf blootgeven. Ze heeft daarom een erg persoonlijke benadering en begeleidt haar vocalisten met veel passie enenthousiasme om de door hen gestelde doelen te bereiken. 

Voordat Linda bij Vocal Center terecht kwam volgde zij de opleiding filmacteur aan het MediaCollege in Amsterdam. Wat zingen en acteren volgens haar gemeen hebben is dat ze beide verhalen vertellen. Linda besteed om die reden ook veel aandacht aan tekstinterpretatie. Naast het vocal coachen is Linda docent en de VC coördinator van de 5 ‘o Clock class van het AHK (Amsterdamse Hoge school voor de kunsten). En ook is ze zelf nog regelmatig te zien opde bühne op feesten en party’s met verschillende coverbands.

 

Jurriaanse zaal

Middelgrote groepen 1e klasse en Kleine groepen TOPklasse

 

Merel Martens

Merel Martens (muzikale beoordeling)

Merel Martens is de drijvende kracht achter alle opleidingen Vocal Leadership in Nederland, waar koorleiders en muziekdocenten worden opgeleid met innovatieve tools. Daarnaast leidt Merel MAZE Voices en coacht zij VOÏSZ Vocal Projects en The Junction. Merel reist binnen en buiten Europa vele festivals, congressen en conservatoria af om te werken met zangers en koorleiders.

 

 Eva Baggerman

Eva Baggerman (artistieke beoordeling)

Eva Baggerman studeerde solo zang-jazz U.M. bij Marjorie Barnes en Rachel Gould aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar ze ook de studie Schoolmuziek voltooide. Naast incidentele optredens met musici als Pat Metheny, Georgie Fame en Red Mitchel zong ze meerdere malen met het Metropole Orkest en deed ze een tour met het Glenn Miller Orchestra.

Ze was jarenlang bandleider en arrangeur van vocal group Jazzed to the Max en het vocale damestrio Sister Bop, waarmee ze langs de Nederlandse theaters trok.

Ze is verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam waar ze naast het werk met individuele stemmen en vocale groepen ook het vak 'vocal arranging' vormgeeft. Tevens geeft ze vocale lessen aan studenten van de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunst Academie.

www.evabaggerman.com

 

 Suze van MAnen

Suze van Manen (zangtechnische beoordeling)

Suze staat vanaf haar elfde op podia en heeft hiermee veel ervaring opgebouwd. Ook heeft Suze als songwriter verschillende internationale writing camps bezocht en schreef ze voor haarzelf en andere artiesten. Naast de vele optredens met eigen werk en covers is Suze vaak in de studio te vinden voor opnames van haar eigen werk en voor anderen. Daarnaast is Suze coach vor Vacal Center en verzorgt ze Privé lessen en groepslessen en coacht ze regelmatig koren.

 

 

Flipse zaal

kleine groepen 1e en 2e klasse

 

 Paul Michèl Tijssen

Paul Michèl Tijssen (muzikale beoordeling)

Muziek is bij Paul Michèl Tijssen (Hoevelaken, 1964) met de paplepel ingegoten. Hij is zes jaar als hij begint met pianospelen. Een paar jaar later bespeelt hij zijn viool en zelfs altviool! Als middelbare scholier maakt hij deel uit van het Goois Jeugdorkest in Hilversum en is daar tevens concertmeester.

Hij studeerde schoolmuziek en koordirectie aan het Utrechts Conservatorium. Aan de Universiteit van Amsterdam volgde hij de studie muziekwetenschappen en verdiepte hij zich in partituurkennis. Paul Michèl dirigeert inmiddels 35 jaar diverse koren waaronder popkoor Basic Full Color waar hij volgend jaar het 25-jarig jubileum mee viert. Tevens is hij dirigent bij diverse andere koren en werkzaam als cursusleider, gastdirigent en jurylid bij festivals en concoursen.

“Het jureren bij het BALK TOPfestival is iedere keer weer een geweldige ervaring. Ik doe het nu voor de 6e keer, met heel veel plezier. Zoveel mooie koren beluisteren en beoordelen is een voorecht.” 

 Jolanda Jonkers

Jolanda Jonkers (artistieke beoordeling)

Op 16-jarige leeftijd zong Jolanda Jonkers in het koor van de Nederlandse Vlaamse Opera. Ze kreeg zangles van Mariëtte Janssen en Peter Weltens. Jolanda volgde de docent drama opleiding in Arnhem, de acteursopleiding in Utrecht en in 2004 studeerde ze af aan de Toneelacademie te Maastricht als theaterdocent en regisseur met onder andere een solozang project. Zij regisseerde tot nu toe circa 100 voorstellingen waaronder enkele musicals en operettes.

Door heel Nederland verzorgt ze tevens workshops koorexpressie en presentatie. Als theaterdocent gaf ze les aan verschillende jeugdtheaterscholen. Daarnaast runt Jolanda haar eigen theaterschool genaamd ‘Theaterschooltje Limburg’. Dit jaar mag ze voor de derde keer jureren tijdens het BALK TOPfestival.

 

 Michelle Splietelhof

Michelle Splietelhof (zangtechnische beoordeling)

Michelle Splietelhof is voornamelijk bekend van haar hoofdrollen in de musicals Zorro, SaturdayNight Feveren Derschuh des Manitu (Berlijn, Duitsland) Ze was daarnaast te zien in o.a. Les Miserables, Cats en SisterAct. Vanaf september 2015 speelde ze 3 seizoenen lang de hoofdrol in Pandora (Studi021). Vanaf maart 2019 is ze één van de leading ladies in de spectaculaire theatershow Queen The Music.

Tevens is Michelle werkzaam als zangcoach voor Vocal Center en heeft zich na een intensief intern opleidingstraject bij Vocal Center weten te ontwikkelen tot een topcoach "Level A gecertificeerd". Vanuit haar praktijken in Amsterdam, Utrecht en Alkmaar coacht zij alle niveau's. Daarnaast is zij de vaste zangcoach van de band ' Fource En geeft zij regelmatig koorcoachings en diverse workshops op het gebied van liedinterpretatie/performance.

Verder is Michelle samen met collega's Marcel Swerissen en Robin van Beek verantwoordelijk voor de medische traject begeleiding van vocalisten binnen Vocal Center vanuit het zorgteam.

 

 

Feestzaal

Middelgrote groepen 2e klasse

 

 Hans Cassa

Hans Cassa (muzikale beoordeling)

Hans Cassa heeft jarenlang gezongen bij Montezuma’s Revenge. De groep maakte naam in binnen- en buitenland met shows met een zeer theatrale aanpak. Ook speelde hij in diverse grote musicals.

Daarnaast was Hans vijf jaar lang (2013-2018) het hoofd van de afdeling Muziektheater bij Codarts Rotterdam, waar hij al langere tijd solfège- en ensembledocent was.

Nu is Hans ZZP’er en werkt als vertaler van tekenfilms voor TV en bioscoop, arrangeur, dirigent, repetitor en workshopleider en is hij nog steeds groot liefhebber van a cappella! Meer info op hanscassa.com

 Margot Vossen

Margot Vossen (artistieke beoordeling)

Margot Vossen studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten te Amstersam in dans, docentschap en choreografie. Als choreografe en theatermaakster muntte zij vooral uit in het mixen van verschillende theaterdisciplines. Zelf deed zij podiumervaring op als danseres en actrice in het (kinder)theater in binnen- en buitenland. Daar ontwikkelde zij ook de stem als uitdrukkingsvorm. Zij schoolde zich eerst in de theatrale spreekstem middels de methodiek van Grotowsky, bij Sygmund Mollick in Berlijn in. Daarna ging zij zich op zang toeleggen. Als regie-assistente de opera, raakte zij bevlogen voor de combinatie van fysiek en stem. Vervolgens specialiseerde zij zich in beweging en acteertechnieken voor koren.

Al ruim 20 jaar coacht zij individuele zangers, koren en musici in fysiek aanwezig zijn, groepsbewustzijn, expressie, podiumuitstraling en acteertechnieken. Zij verzorgt als regisseur de theatrale vormgeving van concerten.

 Vincent de Lusenet

Vincent de Lusenet (zangtechnische beoordeling)

Vincent is als vocal coach verbonden aan Vocal Center in Amsterdam en Utrecht, en verzorgt coachings, zanglessen, workshops en stemtrainingen op alle niveaus. Daarnaast is hij actief als trainer in pitch– en presentatietrainingen en werkt hij met sprekers, acteurs en andere geïnteresseerden aan het effectiever gebruik van de zang- en spreekstem. Na zijn afstuderen aan de Frank Sanders Akademie, is hij veelvuldig aan het werk gegaan in theater en op TV. Vincent heeft diverse rollen mogen vertolken in theatervoorstellingen en musicals zoals o.a. the Beauty and the Beast, Fame (Engelstalige en Nederlandse versie), Footloose, Grease, Honk!, Petticoat en The Full Monty. Voor deze laatste won hij in 2010 de Johnny Kraaijkamp award in de categorie ‘Beste mannelijke bijrol’. Hij is leadzanger van de coverband Jetset Live! en als voice over en stemacteur te horen in diverse commercials en animatieseries.